چيپ تصوير CMOS و چيپ تصوير EFFIO CCD
سنسور، حسگر يا چيپ تصوير يكي از اجزاي تشكيل دهنده يك دوربين مدار بسته است. نقشي كه اين جز ايفا مي كند در واقع دريافت نور و رساندن آن به لنز دوربين بوده و اين كار را از طريق تبديل فوتون هاي نوري به سيگنال هاي الكتريكي انجام مي دهد. از جمله سنسور هاي رايجي كه در ساختار دوربين هاي مدار بسته بكار مي رود مي توان به سنسورهاي CMOS و CCD اشاره نمود.
علاوه بر موارد ذكر شده كه رايج ترين انواع سنسور بكار رفته در دوربين هاي مداربسته محسوب مي گردند، چندين نوع سنسور ديگر نيز در اين دوربين ها مورد استفاده قرار مي گيرند. يكي از اين موارد سنسور EFFIO است كه جزء سنسورهاي CCD محسوب مي گردد و توليد كننده آن شركت سوني است. با توجه به اينكه اين نوع سنسور حساسيت بالايي نسبت به نور دارد داراي كارايي فوق العاده اي است و مي تواند تصاويري با كيفيت و رنگ هاي زنده و واقعي را به نمايش بگذارد. اين سنسور در انواع مختلفي با ويژگي هاي متفاوتي توليد مي گردند. دوربين هايي كه مجهز به چيپ تصوير Effio هستند قادرند تصاويري با وضوح و كيفيت بالايي را به نمايش بگذارند كه داراي نويز كمتري نيز هستند.
نحوه عملكرد سنسور Effio
Effio مخفف عبارت (Enhanced Features and Fine Image Processor) به معني ويژگي هاي بهبود يافته و پردازشگر پر قدرت است. اين ويژگي هاي بهبود يافته سنسور Effio را نسبت به ساير رقيبانش متمايز مي كند. از جمله اين ويژگي ها مي توان به فركانس خروجي آن اشاره كرد. فركانس خروجي Effio به مراتب بالاتر از ساير سنسور هاست. همچنين اين امر باعث مي شود تا رزولوشني كه ارائه مي كند بسيار بالاتر بوده و جداي از فناوري مگاپيكسلي در دوربين هاي تحت شبكه باشد. در نتيجه تصاويري كه ارائه مي كند وضوح بالاتري خواهند داشت.
دوربين هاي مداربسته كه از سنسور Effio استفاده مي كنند از سيستم پيشرفته تصحيح و بهبود رنگ ها در تصاوير بهره مي برند و به همين دليل نيز مي توانند تصاوير با رنگ هاي واقعي و زنده را به نمايش بگذارند. همچنين براي كاهش نويز در تصاوير نيز از فناوري هاي 2D-DNR و 3D-DNR بهره مي برد.
همانطور كه مي دانيد زماني كه در دوربين از حالت زوم الكترونيكي (E-ZOOM) و غيرمكانيكي استفاده مي كنيد و بر روي نقطه مورد نظر متمركز مي شويد از كيفيت تصوير كاسته شده و تار مي گردد. اما با وجود فناوري بكار رفته در چيپ تصوير Effio اين اتفاق نمي افتد و چنانچه از دوربين هاي با قدرت زوم بالا استفاده مي كنيد مي توانيد اين كار را بدون افت كيفيت در تصاوير انجام دهيد.
چيپ تصوير CMOS در دوربين مداربسته
CMOS يا (Complementary metal oxide semiconductor)، چيپ تصاوير در دوربينهاي مدار بسته و يا تجهيزات تصويربرداري است. عملكرد چيپ تصوير CMOS مشابه دستگاه هاي توليد برق خورشيدي است. بدين صورت كه يك تراشه وظيفه ي تبديل نور به ولتاژ را در پيكسل هاي حسگر انجام مي دهد. از مزيتهاي چيپ تصوير CMOS در دوربين مدار بسته، مي توان به مصرف انرژي كمتر، قيمت مناسب و سرعت عملكرد بالا در ثبت و پردازش تصاوير اشاره كرد.
تفاوت چيپ تصوير CMOS با CCD در چيست؟
دو سنسور CMOS و CCD شامل فتوديودهايي هستند كه در پنل هاي خورشيدي نيز استفاده مي شود. اساسا هم تمام وظايف آنها يكسان است. اين دو سنسور نور را به الكترون تبديل و در نهايت به تصاوير قابل نمايش تبديل مي كنند.
اما CCDها در مقايسه با CMOSها در تاريكي، حساسيت بيشتري نسبت به نور دارند. در نتيجه تصاوير را با كيفيت بهتري در محيط هاي كم نور ثبت مي كنند. سرعت پردازش تصوير در اين تكنولوژي با كندي همراه است. همچنين به دليل گرمايي كه در هنگام پردازش توليد مي كند، سبب كاهش كيفيت تصاوير مي شود.
علاوه بر اين مصرف بالاي انرژي، گران قيمت بودن آن و همچنين عملكردي مشابه CMOSها، باعث شده است تا CMOSها طرفداران بيشتري پيدا كنند. اغلب از اين نوع تكنولوژي در دوربين هاي مدار بسته هايك ويژن استفاده شود. از طرفي اين فناوري توانسته با پيشرفت هاي روز افزون، سبب افزايش كيفيت تصاوير و عملكرد بهتر شود.